Educatief materiaal

Via Dharts (info@dharts.be), de educatieve dienst van Destelheide, kan je didactisch (spel)materiaal uitlenen dat je helpt om creatief te werken met de jongeren. 

Fotozoektochten
Drie verschillende fotozoektochten van zo’n 6 km met vertrek en aankomst in Destelheide. Via foto’s en bijbehorende vragen verken je de omgeving van het Vormingscentrum op een speelse manier.
Praktisch: uitlenen via het secretariaat.
Prijs: gratis

Theaterspel Het Paleis
Negen spellen over theater, geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

  • Het toneelspel baseert zich op het ganzenbord, alleen ben je hier op weg naar het theater. Als publiek, theaterdirecteur, decor- of kostuumontwerper of als acteur.
  • ‘Mijn moeder is’ ... is een spel waarin fantasie, gedrevenheid en improvisatietalent van pas komen.
  • Bij de ‘kijkplaten’ is het van belang dat je precies en nauwkeurig te werk gaat.
  • De ‘quizvragen’ testen je kennis over het theater. 

De spellen zijn bedacht door Joke en Marieke van Leeuwen en geïllustreerd door Vlaamse illustratoren zoals Carll Cneut, Annemie Berebroeckx, André Sollie, Ingrid Godon, Lieve Baeten en Gerda Dendooven.
Praktisch: uitlenen via Dharts
Prijs: gratis voor intern gebruik mits waarborg van 50 euro.
spelregels kan je hier bekijken

Kunstkoffer Lijf
Deze kunstkoffer van RASA voert jongeren van 10 tot 18 jaar op een ervaringsgerichte manier binnen in de wereld van het lichaam en de lichaamsbeleving. De koffer bevat kunstwerken van Walter Van Beirendonck, Anthony Goicolea en Jan Winkels, evenals de publicatie ‘Lijf’, een rijk gedocumenteerde werkmap en twee educatieve spelen. 

De koffer is een ideale opstap voor al je discussie- en vraaggesprekken, inlevingsoefeningen, associatiespelen en muzische activiteiten. Hij is zowel bruikbaar in de klas, het jeugdwerk, de lerarenopleiding, bij agogisch werk of andere kunsteducatieve activiteiten.
Praktisch: uitlenen via Dharts. Maximaal 1 week.
Prijs: Interne groepen: 25 euro + 100 euro waarborg; voor extern gebruik: 50 euro + 100 euro waarborg.

Blikopener
Kinderen uit het lager onderwijs (6-12 jaar) maken interactief kennis met beeldende kunst, drama/theater, muziek, beweging/dans en multimedia. In samenwerking met ervaren docenten en kunstenaars ontwikkelde de Canon Cultuurcel voor elk van deze vijf kunstvormen een methode waarmee je samen met de kinderen het medium exploreert – zonder voorkennis. 

Blikopener biedt meer dan 100 creatieve verwerkingsopdrachten en sluit naadloos aan bij de eindtermen en leerdoelen muzische vorming van het lager onderwijs. Hierdoor kun je het heel gemakkelijk integreren en gebruiken in een creastage van een lerarenopleiding. Ook buiten de onderwijscontext biedt deze methode heel wat inspiratie.
Praktisch: uitlenen via Dharts
Prijs: gratis voor intern gebruik mits waarborg van 50 euro.

Lino/etskoffer
Deze koffer bevat één drukpers met viltdoek en houten plank, 20 etsnaalden, diverse linomesjes en inktrollen en één handboek ‘druktechnieken’ van Cantecleer. De koffer werd samengesteld door Kunstwerk(t). Deze organisatie staat in dienst van iedereen die niet-beroepsmatig bezig is met beeldende kunsten.
Praktisch: uitlenen via Dharts
Prijs: gratis voor intern gebruik mits waarborg van 50 euro.

Speeldoos. Maak je eigen muziek.
Kaartspel voor alle instrumenten en leeftijden, bedacht door muzikante Sarah Stiles. De doos bevat spellen waarmee jouw jongeren op een nieuwe en verfrissende manier muziek maken – zonder boek, bladmuziek of standaard. Je plaatst 42 kleurrijke kaartjes in diverse volgordes en stelt zo zelf muziekstukken samen. Op de kaartjes staan losse muziekmaten, beelden en woorden. Ze inspireren de jongeren om eigen noten en geluiden te verzinnen. De spelers bepalen vervolgens zelf hoe de muziek moet klinken: ongeacht instrument, leeftijd of niveau.
Praktisch: uitlenen via Dharts
Prijs: gratis voor intern gebruik mits waarborg van 10 euro.
​Bekijk de spelregels hier.

Dansspel
Dit dansspel ontwikkeld door Paul Rooyackers en Stefan De Groot bevat 64 kaarten en een begeleidend tekstboek. Het kaartspel is geschikt als ‘opwarmer’ om de sfeer binnen je groep te stimuleren. In het begeleidend boekje worden tien dansvormen uitgewerkt waarmee je honderden dansen ontwikkelt. Het spel is bestemd voor groepen van 4 tot en met 64 deelnemers vanaf 6 jaar.
Praktisch: uitlenen via Dharts
Prijs: gratis voor intern gebruik mits waarborg van 10 euro.
Bekijk de spelregels hier.

Sketch
Toneelspel in kaartvorm, ontworpen door Paul Rooyackers en vormgegeven en geïllustreerd door Ernst Bernson. Spelers improviseren een sketch rond begrippen die op de kaarten staan afgebeeld. Iedereen mag het begrip invullen op zijn eigen manier. Het is niet de bedoeling om lang stil te staan bij de invulling van de sketch: spelplezier is belangrijker dan toneelregels. Op die manier verzeilen de deelnemers in boeiende ongewone situaties. Sketch is géén competitie- of prestatiespel. Het gaat om het plezier van de presentatie. Hierdoor kun je het ook zonder voorkennis van het medium theater gebruiken in crea-stages of vormingen.
Praktisch: uitlenen via Dharts
Prijs: gratis voor intern gebruik mits waarborg van 10 euro.
Bekijk de spelregels hier.