In de buurt

Natuurpracht

Destelheide is ook een ideale uitvalsbasis om te genieten van prachtige natuurlandschappen en culturele trekpleisters.

Dworp ligt te midden van de prachtige landschappen van de Zennevallei en het Pajottenland. Wie Destelheide binnentreedt krijgt meteen het gevoel van een kunstenklooster in een groene oase. De omgeving is een wandel- en fietsparadijs boordevol heuvels en valleien, bossen, waterlopen, groene weiden, golvende akkers en oogstrelende vergezichten! Natuurliefhebbers kunnen in de regio ook hun hart ophalen in het Zoniënwoud, het Hallerbos met zijn beroemde hyacinten, de vallei van Zevenbronnen met zijn vele vijvers en de prachtige fietsroute langs het kanaal Brussel-Charleroi.

Vlakbij Brussel

Kunstenaars zoals schilder Pieter Brueghel of schrijver Herman Teirlinck lieten zich inspireren door het Pajottenland. Destelheide ligt op slechts een boogscheut van heel wat culturele toppers in Vlaanderen en Wallonië. Onze grootste troef is misschien wel de nabijheid van Brussel. De band met onze hoofdstad zullen we de komende jaren dan ook verstevigen via allerlei projecten.

Bezoek Brussel

Het pajottenland en de Zennevallei

Kasteel van Gaasbeek

Herman Teirlinckhuis

FeliXart Museum

Zevenbronnen

Hallerbos

Bezoekerscentrum De Lambiek

Provinciedomein Huizingen

Kasteel van Beersel

 

Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf.
kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be
http://www.kasteelvangaasbeek.be/

Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek (Lennik)
Tel. +32 (0)2-531 01 30
Fax +32 (0)2-531 01 43
 


Herman Teirlinckhuis

Sinds 1979 is het Herman Teirlinckhuis gemeentelijk eigendom. Het toenmalige schepencollege beloofde toen het huis waar Teirlinck de laatste 31 jaar van zijn leven verbleef, als museum in te richten.
Een deel van de woning werd ingericht als kunstgalerij.
Het huis werd recent opgefrist, het schrijfterras werd heropend en in de tuin werden een mini-kriekengaard aangelegd. 

Uwenberg 14
1650 Beersel
Tel: 02 359 16 43
toerisme@beersel.be
http://www.beersel.be/Herman%20Teirlinckhuis/default.aspx?id=1342

 

FeliXart Museum

VAN MUSEUM FELIX DE BOECK TOT FELIXART MUSEUM

Nadat de museumcollectie jarenlang werd tentoongesteld in de zolderverdieping van het gemeentehuis van Drogenbos werd de zeer omvangrijke collectie, die Felix De Boeck aan de gemeenschap schonk, vanaf 1995 in de best denkbare omstandigheden bewaard en tentoongesteld in een nieuw, prachtig museum. Tien jaar later kende het museum een metamorfose. Het evolueerde van een monografisch naar een thematisch museum waar Felix De Boeck het vertrekpunt is geworden voor steeds wisselende tentoonstellingen en projecten zowel rond historische als rond hedendaagse avant-gardekunst.

Kuikenstraat 6
1620 Drogenbos
tel. +32 2 377 57 22
http://www.felixart.org/ 
info@felixart.org
 

 

Zevenbronnen

Het domein van Zevenbronnen ligt in de gemeente Sint-Genesius-Rode. Het domein vormt een uniek stukje natuur in de groene gordel rond Brussel. Op amper 24 hectare ontplooit zich een typisch oud Brabants landschap met beboste heuvels, diepe en natte valleien met hier en daar akkers op de meest vruchtbare plekjes. Steile hellingen bieden een prachtig panorama op het landschap.

Agentschap voor Natuur en Bos
Beheerregio Groenendaal
Duboislaan 1a
1560 Hoeilaart
Tel: 02 658 24 60
vbr.anb@vlaanderen.be
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Zevenbronnen.aspx

 

Hallerbos

Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën. Het bos is een publiekslieveling dankzij het prachtige paarse tapijt van boshyacinten, die bloeien rond midden april. Ook de gigantische sequoiabomen maken een bezoek aan dit bos meer dan de moeite waard en dit het hele jaar door.

Agentschap voor Natuur en Bos
Beheerregio Groenendaal
Duboislaan 1a
1560 Hoeilaart
Tel 02 658 24 60
vbr.anb@vlaanderen.be
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Hallerbos.aspx

 

Bezoekerscentrum De Lambiek

Het bezoekerscentrum is hét startpunt voor het ontdekken van verschillende Lambiekbrouwerijen, het Pajottenland en de Zennevallei. In het bezoekerscentrum staat beleven en ontdekken centraal. De bezoeker wordt ondergedompeld in de smaken, geuren, geluiden en textuur van Lambiekbier - een echt belevingscentrum.

Gemeenveldstraat 1
1652 Alsemberg
02/359 16 36
http://www.beersel.be/Bezoekerscentrum_De_Lambiek/default.aspx?ID=2188
toerisme@beersel.be

 

Provinciedomein Huizingen

In de schaduw van het prachtige negentiende-eeuwse kasteel bevindt zich een uitgestrekt domein met voor elk wat wils.

Torleylaan 100
1654 Beersel
Tel: 02-383 00 20
E-mail: provinciedomein.huizingen@vlaamsbrabant.be
Web: http://www.vlaamsbrabant.be/huizingen

 
 
Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag tegen het einde van de 15e eeuw, het werd nooit tot lustslot verbouwd. Als bezoeker ervaart u meteen hoe er in een middeleeuws, versterkt kasteel geleefd werd.

Lotsestraat z/n
1650 Beersel
Tel: 02 359 16 46
Bij afwezigheid/
voor arrangementen
Dienst toerisme
Tel. 02 359 16 36
toerisme@beersel.be
http://www.beersel.be/dienst.aspx?id=2201